Интервю с Мария Фалконе

Мария Фалконе: "Преди Джовани не се говореше на мафия. Той разбра какво означава мафията и се опита да противодейства"

За да връчи наградите на отличените български магистрати и полицаи в посветения на Джовани Фалконе конкурс, пристигна лично Мария Фалконе, която е сестра на убития от мафията италиански съдя. Съдията Джовани Фалконе е убит на 23 май 1992 г. заедно със съпругата си Франческа Морвильо (също магистрат) и трима полицаи, на магистралата, водеща до летището на Палермо. Бронираният автомобил на Фалконе бил напълно унищожен от заложените на пътя 350 кг експлозив. Разследването установило, че убийството е наредено от Салваторе „Тото” Риина – тогавашният бос на сицилианската мафия, който искал да отмъсти за „макси-процеса” - процеса срещу организираната престъпност, проведен в средата на 80те години на миналия век, когато множество членове на престъпния синдикат били осъдени.
В последвалата смъртта на Фалконе и на неговия наследник на поста Паоло Борселино (убит през юли 1992 г.) широкомащабна акция на италианските сили на реда, Риина е арестуван и осъден, и сега излежава доживотна присъда за издаването на заповедта за двете убийства, както и за множество други престъпления. Не пропуснахме шанса да вземем интервю от г-жа Фалконе, а тя с охота сподели с нас своите мисли.

- Как оценявате тази награда и как приемате факта, че брат Ви е познат навсякъде из Европа?
- Той е познат из целия свят, защото той беше в началото на борбата с мафията. Преди Джовани не се говореше на мафия. Той разбра какво означава мафията и се опита да противодейства. Той разбра какви огромни суми пари се печелят от мафията от трафика на наркотици и положи основите на борбата с мафиотите. Точно затова днес всеки се позовава на неговия опит и всеки се възхищава на смелостта му и отговорната му гражданска позиция.

- Какво бихте споделили за брат си, което мислите, че не беше казано на награждаването?
- За Джовани като магистрат, човек, брат или… Кажете ми, какво по-точно искате да научите?

- Нека научим нещо повече за него като човек.
- О - о, изключително много неща могат да се кажат по негов адрес. Той беше много упорит и работлив човек. Когато си поставеше някаква цел, той работеше ден и нощ и не се спираше пред нищо, за да я постигне. Нищо не можеше да го спре да постигне това, което е решил, той беше непримирим.

- Тук, в България, за превенция на наркотиците ние използваме и метода ''Връстници обучава връстници''. Как се извършва тази дейност в Италия?
- В Италия, повечето кампании са дело на неправителствени организации. Децата ни са много добре запознати с действието на дрогата и в училищата се говори по този въпрос.

- Какво бихте пожелали на децата на България?
- Това, което съм пожелала на всички деца по света, ще ви дам съвет, който съм давала на децата си и започвам да давам и на внуците си. Не избирайте да живеете във фалшивия свят на наркотиците. Убедете и връстниците си, че дрогата може да доведе до самоунищожение и много страдание. Живейте живота си и му се наслаждавайте, и никога не се примирявайте пред неправдите на обществото си. Бъдете себе си и най-важното, бъдете щастливи!

- Много ви благодарим, че отделихте от ценното си време, за да отговорите на нашите въпроси.
- За мен беше удоволствие. Радвам се, че толкова млади хора се интересуват от борбата срещу престъпността. Така бъдещето изглежда по-светло!

Мария Стоянова, ІХ клас, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”,
Младежки общински съвет по наркотични вещества, гр. Благоевград