за Конкурса

Конкурсът за магистрати и полицаи "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе е учреден през 2009 г. от община Благоевград, със съдействието на Посолството на Република Италия.
С провеждането му се цели да бъдат подпомогнати усилията на тези магистрати и полицаи, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си, както и да се съдейства за намаляването на криминални прояви, каквито се наблюдават като тенденция , както на локално, така и на национално ниво.

По този начин, с общи усилия е постижимо, да бъдат наложени съвременни личности от институциите, олицетворяващи държавността, които да бъдат популярни и уважавани в обществото и особено сред подрастващите.

Мнения за Джовани Фалконе и Паоло БорселиноДжовани Фалконе и Паоло Борселино

Мафията уби Фалконе и Борселино, символи на борбата с мафията, вярвайки, че те са мъртви, както и всичко, което са предлагали срещу нея, но те не знаят, че техните големи идеи са живи в нашето сърце.
Джовани Антонио Кавалоне

Двама велики мъже! Винаги съм се възхищавал на техния кураж и достойнство! По-строги закони за виновните за убийството им в Италия!
Мирела Белузи

Идеите им се разпространяват не само сред италианците, но и сред всички цивилизовани хора и помагат да се борим всеки ден за един по-добър свят. Благодаря ... благодаря ... и благодаря хиляди пъти. Техният живот, тяхната работа и чувството им за справедливост трябва да бъдат пример за подражание за всеки съдия и всеки студент по право. Благодаря Ви много.
Манди Оргес