Биография

Уикипедия, свободната енциклопедия

Джовани Фалконе (на италиански: Giovanni Falcone; 18 май 1939 — 23 май 1992) е италиански прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия. След дълга и забележителна кариера той е убит през 1992 г. от сицилианската мафия, заедно с жена си и трима от своите телохранители, на магистралата край град Капачи. Неговият живот е подобен на този на най-близкия му приятел Паоло Борселино. И двамата прекарват детските си години в бедни предградия на Палермо. И въпреки, че повечето техни връстници израстват като мафиоти, двамата остават от другата страна на барикадата, като прокурори. За съжаление и двамата биват убити от мощни бомби в колите си в разстояние от няколко месеца.
Като признание за своите неуморни усилия и саможертва в разследванията си, те са наградени от италианското правителство през 1992 г. Те също са обявени за героите на последните 60 г. от списание Тайм на 13 ноември 2006 г.

Биография

Джовани Фалконе е роден в град Палермо, в семейството на Артуро Фалконе, директор на химическа лаборатория, и неговата съпруга Луиза Бентивеня. След завършване на гимназия Фалконе за кратко преминава обучение във военно-морската академия в Ливорно, след това изучава право. През 1964 година започва работата в съдебните структури. В резултат на работата му като магистрат в градовете Лентини, Трапани и други, преминава на работа от гражданско право към наказателното право. През 1970-те години Фалконе води няколко наказателни дела, свързани с организираната престъпност, а в началото на 1980-те години става един от главните борци срещу мафията в Сицилия. В своята работа той постига значителни успехи, в частност успява да убеди няколко високопоставени мафиоти да нарушат „кодекса на честта“ на Коза Ностра и да започнат да сътрудничат с властите. Един от първите информатори е Томазо Бушета, който от 1960-те години се укрива в САЩ след неуспешна война между мафиотските кланове. Неговите показания стават основни обвинения в гръмкия съдебен процес срещу мафията, в резултат на който 360 души от 474 обвиняеми са признати за виновни и осъдени на различни срокове затвор. През 1988 година Фалконе активно си сътрудничи с Рудолф Джулиани, който по това време заема длъжността федерален прокурор на Южния окръг на Ню Йорк, в дела срещу мафията, в частност против фамилията Гамбино.

Атентат

Джовани Фалконе, заедно със съпругата си Франческа Морвило и трима полицаи телохранители: Роко Дичило, Антонио Монтинаро и Вито Скифани, са убити на 23 май 1992 година на магистралата А29 между Международното летище на Палермо и град Палермо. Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известния магистрат, е взривен от мощна бомба (над 1 тон тротилов еквивалент) с дистанционно управление, заложена под един от водосточните канали, под магистралата. Организатор на убийството е видният мафиотски бос Салваторе Рийна с прякор „Тото Звяра“, а пряк изпълнител на атентата е неговият кръщелник Джовани Бруска по прякор „Свинята“. Само два месеца след смъртта на Фалконе, Рийна организира още едно гръмко покушение, в резултат на което е убит друг влиятелен магистрат - Паоло Борселино. Смъртта на двамата най-известни борци срещу мафията в Италия предизвиква широк обществен отзвук по целия свят, войната с мафията започва нова сила, и много главатари на Коза Ностра, включително Салваторе Рийна, са арестувани, вследствие на което активността на мафията в следващите години значително намалява.

Награда "Джовани Фалконе" в България

В името на легендарния магистрат Джованни Фалконе, по инициатива на „Областния съвет по наркотични вещества “ (ОбСНВ) в град Благоевград е учредена награда, която се присъжда на съдии, прокурори и следователи, които успешно се борят с употребата и разпространението на наркотици, от 2009 година.