Конкурс 2009

На тържествена церемония в Благоевград Съдия Катя Бельова и полицай Явор Колев удостоени с наградите “Джовани Фалконе” .
Сестрата Мария Фалконе Джовани служеше на демокрацията.

Благоевградският окръжен съдия Катя Бельова и шефът на сектор “Компютърни престъпления” в МВР Явор Колев са първите носители на приза “Джовани Фалконе”.

Наградите в памет на италианския магистрат бяха връчени лично от неговата сестра Мария Фалконе на вчерашната официална церемония , която се състоя в сградата на община Благоевград. Сестрата на италианския магистрат –легенда, заплатил със живота си заради безкомпромисната си битка срещу мафията, бе съпроводена от италианския посланик Стефано Бенацо, който е сред организаторите на конкурса.
Наградата бе учредена преди два месеца по инициатива на Областния съвет по наркотични вещества –Благоевград и подкрепена от италианското посолство, представители на Ротари клубовете от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Банско-Разлог, Община Благоевград, съд, прокуратура, полиция, родители на зависими лица, сдруженията „Право на свободен избор” и „Майки срещу дрогата”, Сдружението на италианските инвеститори в България и журналисти.

Фалконе Галерия

Уникалното събитие бе уважено от министъра на правосъдието Миглена Тачева, зам.главния прокурор Камен Ситнилски, Мая Кипренска от ВСС, председателя на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност проф.Стоян Кушлев, директора на ДНСП комисар Калин Георгиев, кмета Костадин Паскалев, прокурори, съдии , полицаи и неправителствени организации.
В мултимедийна презентация бяха показани документални кадри от живота, делото и атентата срещу италианския магистрат , което развълнува и трогна до сълзи Мария Фалконе. В емоционалното си слово тя припомни, че нейният брат не се е огънал и е отдал цялата си човешка енергия да служи на демокрацията.

”Джовани се опасяваше, че мафията може да наруши устоите на демокрацията. Мафията беше в състояние да корумпира магистрати, полицаи, политици. Когато мафията може да предложи гласове за избор на институции, демокрацията е в опасност. След смъртта си Джовани раздвижи общественото съзнание и остави на италианците примера си и инструментите за борба срещу организираната престъпност.Огромна част от престъпниците в Сицилия са осъдени, но за съжаление, останаха огромните капитали на мафиотите с които те са способни да корумпират цели общности.Джовани считаше, че мафията няма да бъде победена само с репресии , а е нужна промяна на обществото.
В негова памет преди 17 г създадох в Палермо фондацията “Джовани Фалконе” , чиято основна дейност е насочена към младите хора.”, каза Мария Фалконе, която е преподавател по право.

Италианският посланик Стефано Бенацо определи решението на ОблСНВ- Благоевград за конкурса като епохално, пример за другите държави.

Той призова българските магистрати да черпят духовна увереност от спомена за Джовани Фалконе.

“Приемам наградата като признание за работата на всички български съдии. Нашата работа е като спортно състезание, щафетно бягане , което приключва с добър финал.”, заяви съдия Бельова, която бе отличена заради първата влязла в сила присъда за отнемане на престъпните имоти от Мартин Филипов - Дебелия.

”За мен е изключителна чест, че получавам наградата на името на магистрата, който е знаменосец в борбата срещу организираната престъпност”, заяви и топченгето Явор Колев.

Той оглявава спецотдел в МВР , който работи денонощно за разкриване на престъпленията в Интернет и бе номиниран от в.Вяра. С почетни грамоти бяха отличени Окръжен съд-Благовград, ОД на МВР-Благоевград, благоевградските антимафиоти Владимир Карадаков, Велизар Йовов, Симеон Симеонов, прокурор Георги Качорев, магистрати , полицаи и прокурори от София, Перник, Видин и Монтана.

National Award Giovanni Falcone